Super Mario

Super Mario na friv.si

Če pa Super Mario ni legendarna igra, potem pa res ne vem, kaj bi lahko urstili v to kategorijo. Njeni začetki segajo v leto 1985, razvil pa jo je Nintendo. Po njenem začetnem uspehu je sledila cela vrsta nadaljevanj in kopij.

Mario potuje skozi “kraljestvo gob”, preskakuje ovire in sovražnike, občasno si lahko pomaga tudi z metanjem ognjenim kroglic, ki niso po godu njegovim nasprotnikom. V igri za dva igralca mu pomaga njegov brat Luigi. Cilj igre je rešiti princeso iz rok zlobnega Bowserja.

Pokrajina v igri je potresena s kovanci, ki čakajo na Maria, da jih pobere, v posebnih opekah označenih z vprašajem, se skriva še več kovancev ali posebnih predmetov, ki se prikažejo, če Mario udari v opeko od spodaj. Posebne opeke so lahko tudi nevidne in vsebujejo več kovancev ali posebnih predmetov. Če Mario poje rdečo in rumeno super gobo, zraste na dvakratno velikost in takšen prenese en dodaten udarec od svojih nasprotnikov, kot dodatek pa lahko z glavo rabija tudi opeke nad njim. Igralci imajo na voljo določeno število “življenj”, dodatna pa lahko pridobijo, če poberejo zeleno ali oranžno gobo, če zberejo 100 kovancev (spet smo pri denarju :)), če ubijejo več nasprotnikov hkrati s skokom na želvji oklep ali če zaporedno skakljajo po nasprotnikih, brez da bi se dotaknili tal. Mario izgubi življenje, ko prejme udarec v svoji pomanjšani obliki ali ko mu zmanjka časa.

Mario obvlada tudi več načinov premagovanja zlobnežev. Primarni način, ki je vedno na voljo, je skakanje na glave. Znajde se tudi z želvjim oklepom, ki ga uporabi kot izstrelek, lahko pa tudi udari z glavo v opeko na kateri stoji nasprotnik. Najbolj uporabna oblika napada pa je na voljo, ko Mario najde ognjeno rožo, kar mu omogoči, da meče ognjene kroglice. Sicer redko pa vendar, postane Mario za nekaj časa nepremagljiv, kar pomeni, da je imun na večino pretečih nevarnosti, zlobneže pa premaguje že s svojim dotikom.

Igra Super Mario je postala prva izmed disciplin, v katerih so se igralci pomerili na Nintendovem svetovnem prvenstvu v letu 1990, ki je gostovalo v devetindvajsetih mestih širom Združenih držav Amerike.